szolgáltatások

Köpölyözés

“Vigyázz a testedre, mert az egyetlen hely, ahol élhetsz.”

KOMPLEXTERÁPIA

Köpölyözés, az ősi gyógymód

A köpölyözés az egyik legrégebben alkalmazott gyógyító módszer. Elterjedt volt az ősi Kínában, Görögországban és Rómában is, de mindig fellelhető volt a magyar népi orvoslás részeként is. Hatásosságát több ezer évnyi tapasztalat igazolja.

Napjainkban a köpölyözésnek elsősorban kiegyensúlyozó hatást tulajdonítanak, mely segíti a szervezet öngyógyító folyamatait, fokozza a vér- ill. a nyirokáramlást, így a méreganyagoktól is könnyebben szabadulhatunk meg.

A köpölyözés lényege, hogy egy úgynevezett csészét, edénykét a bőrre helyeznek, és az abban lévő alacsonyabb nyomás felemeli, ”felszívja” a bőrt, és ennek köszönhetően indulnak be a gyógyító hatások. Az alacsonyabb nyomást elérhetik pl. a csésze melegítésével, de egy porszívóra emlékeztető eszközzel is. A köpölyözésnél használt edények általában üvegből, porcelánból, ill. műanyagból, gumiból vagy szilikonból is készülhetnek. Nagyjából 2-7 cm közötti edényeket 5-15 percig hagyják rajta a kezelendő területen (pl. háton vagy a vállon, de a legkisebb szilikon csészéket akár az arcra is lehet tenni), majd óvatos mozdulatokkal eltávolítják. A köpölyözés hatására a bőrön jellegzetes kerek, piros vagy barnás foltok keletkezhetnek, melyek általában néhány órán-napon belül elmúlnak. A köpölyözéssel foglalkozó szakértők szerint az is a kezelt személy állapotára utal, hogy milye nyomokat hagy a bőrén a köpölyözés.

A köpölyözés mai gyakorlatában az érdeklődés középpontjában a toxinok és az anyagcsere során keletkező anyagcsere-végtermékek állnak. A természetgyógyászat abból indul ki, hogy a normális anyagcsere-folyamatok során a kötőszövetekben és a zsírszövetben, a sejtek közötti térben „hulladék” keletkezik. Ezek a „salaknak” nevezett anyagok savas közeget teremtenek a szervezetben. A test csak akkor képes a savakat semlegesíteni, ha a sejt közötti állományban kellő mennyiségű folyadék, valamint ásványi anyagok – főképp magnézium, kálium és kalcium – vannak jelen. Ha nem ez a helyzet, akkor a salakanyagok a szövetekben maradnak, aminek az egyik következménye, hogy az izmok tónusa megnő, tehát megkeményednek. A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és nyirokkeringés, s ezek hatására javul a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A terapeuták a köpölyözést a kivezető eljárások között tartják számon, mivel a kezelés a szövetekből eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami kimossa, kiöblíti a salakanyagokat a kötőszövetből. Ajánlatos tehát minden köpölyözés után fokozni a folyadékbevitelt! A mai orvostudomány a reumatikus fájdalmak, emésztési, légúti, keringési, mozgásszervi panaszok enyhítésére javasolja, alkalmazza a köpölyözést. bár immunerősítő hatása sem elhanyagolható.

A köpölyözés másik változata az un. köpölymasszázs. Ehhez a bőrt olajjal kenik be, majd a terapeuta a felhelyezett köpölyöket fel-alá húzza a bőrön. Ez a módszer nagy területek kezelésére alkalmas, de a bőr vagy a kötőszövetek, izmok letapadása esetén fájdalmas lehet. Az adott testrész letapadásai gyorsabban és hatékonyabban feloldhatók, mint a kézi masszázs esetében.

A köpölyözésben lévő salaktalanító hatását a szépségipar is hamar felfedezte. A cellulitisz nem más, mint a kötőszövetekben lerakódott zsír és salakanyag. Így azok hatékonyan távolíthatóak el a köpölymasszázs segítségével.

A köpölyözés kúraszerű használata javasolt (a fennálló problémától függően), a következő kezelés a köpölynyomok eltűnése után kezdhető meg. A kezelést utókövetem, visszajelzést és együttműködést minden esetben kérek!

Problémák, melyek esetén ajánlott a köpölyözés:

  • nyak-, hát-, derékfájdalmak esetén
  • letapadt, kötött izomzat
  • “banyapúp”
  • gyakori fejfájás, migrén
  • idegrendszeri problémák
  • gyulladások
  • izületi fájdalmak
  • rendszeresen sportolóknak különösen ajánlott

Régóta fennálló hátfájás kezelése

 

Egy vendégem régóta fennálló hátfájással keresett meg, mely rendszeres masszázs hatására sem mérséklődött. Elmondása szerint ülőmunkát végez, sportolásra csak kevés időt tud szakítani. A kezelés során nem csak fájdalmai csökkentek, hanem a rossz tartása miatt kialakult “banyapúpjának” mérete is csökkenni kezdett. A köpölyözés mellett elkezdett gerinctornára járni és odafigyel a megfelelő folyadékbevitelre is. Ilyen kicsi életviteli változások mellett a köpölyözéssel egy kellemes állapot érhető el.

FOGLALJON IDŐPONTOT MÉG MA!

Elérhetőségek

A kapcsolati űrlap használatával elfogadja a fent megadott adatok kezelését és tárolását.

CÍM:

Bicske, Hungary - Munkácsy M. utca 12-14.

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek: 09:00-17:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

KAPCSOLAT

Telefon: +36 20 973 7404
Email:info.komplexterapia@gmail.com

Kapcsolati űrlap!