összetartozás

Dobd fel a gyermek napját, a tieddel együtt…

Nem írnék most a jelen helyzettel kapcsolatban sem pozitívot, sem negatívat…

Egy nagyon jó időtöltést mutatnák be Nektek, a világító akrilfestést.

Nem kell más hozzá, csak a festék, a többi „hozzávaló” minden háztartásban megtalálható. Bármilyen felület, papír, fa, üveg, selyem megteszi, játszhattok a vonalzóval és körzővel is…

Gyermeknek és felnőttnek is egyaránt nagyon jó kikapcsolódás, remek művek születhetnek, melyek a sötétben bontakoznak ki igazán! J

Most lássuk, miért jó becsempészni a kreativitást a mindennapokba?

  • A művészeti tevékenység élesíti a memóriát:

Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek  több kapcsolaton keresztül utazhatnak az idegrendszerben, ha rendszeresen kreatívkodunk. Ez miért jó? Azért, mert így javulnak a kognitív funkcióink, például az emlékeket és az élményeket is könnyebben tudjuk felidézni.

  • Kreatívabbá és intuitívabbá tesz:

Ha az tart vissza, hogy neked “semmi kreativitásod és vizuális készséged nincs” (gondolod), így fölösleges is megpróbálni ezt a „rajzolósdit”, az olyan, mintha azt mondanád, hogy azért nem próbálsz ki valamit, mert nem értesz hozzá. A rendszeres festegetés, alkotás hosszú távon hozzásegíthet ahhoz, hogy kreatívabban láss és gondolkodj, és színesebben, komplexebben szemléld a körülötted lévő dolgokat.

A tudományos háttere ennek az agyban keresendő, méghozzá a prefrontális kéreg környékén: alkotás közben ugyanis ez a terület is fejlődik, és ez felel azért, hogy mennyire vagyunk rugalmasak, empatikusak és intuitívak. Még az általános intelligenciaszintünk is növekedhet, és fogékonyabbá válhatunk mások nézőpontjának megértésére és elfogadására.

  • Stresszoldó és közérzetjavító:

A rendszeres kreatívkodás révén nemcsak az emlékezetünk lesz jobb , hanem igazi stresszoldóként is működik! Több friss kutatás is igazolja, hogy a művészeti tevékenységek segítenek relaxált állapotba kerülni, ami által könnyebb elengedni a szorongó és feszült gondolatainkat.

Ha tehát előfordul idegesség az életedben, naplóírás vagy egy kiadós edzés helyett a vizuálisabb típusoknak jó választás lehet az is, ha spontán kirajzolják magunkból a napi frusztrációt. A kreatívkodás során ráadásul olyan kémiai anyagok szabadulnak fel az agyban, mint az endorfin és a serotonin, amitől boldogabbnak, örömtelibbnek érezzük magunkat.

  • Flow állapotba kerülhetsz:

Biztosan hallottál már a flow állapotról vagy áramlás élményről. Ennek az állapotnak Csíkszentmihányi Mihály, magyar származású.  Az elmélet lényege, hogy elmélyült koncentráció állapotában, amikor csak egy dologra összpontosítunk, elcsendesednek a (z egyébként fölöslegesen) zakatoló gondolataink. Ilyenkor  megszűnik a külvilág, csak az adott tevékenység marad a figyelem középpontjában, még az időérzékelés is megváltozhat.